08-16, 19:00
A Lyga
Hegelmann
-
Banga
-
08-17, 16:00
A Lyga
Kauno Žalgiris
-
Sūduva
-
08-17, 19:00
A Lyga
Sūduva
-
Kauno Žalgiris
-
08-18, 14:00
A Lyga
Panevėžys
-
TransINVEST
-
08-18, 16:00
A Lyga
Žalgiris
-
Džiugas
-
08-18, 18:25
A Lyga
Šiauliai
-
Dainava
-
Rytoj, 19:00
A Lyga
Džiugas
-
TransINVEST
-
08-24, 16:00
A Lyga
Banga
-
Šiauliai
-
08-24, 18:00
A Lyga
Hegelmann
-
Kauno Žalgiris
-
08-25, 16:00
A Lyga
Dainava
-
Panevėžys
-
08-25, 18:25
A Lyga
Sūduva
-
Žalgiris
-

Vieno stebuklo N.Djokovičiui neužteko: C.Alcarazas – dukart Vimbldono čempionas

2024.07.14 18:39
Carlosas Alcarazas | Scanpix nuotr.

Carlosas Alcarazas | Scanpix nuotr.

 Londone (Didžioji Britanija) vykusiame Vimbldono teniso turnyre sekmadienį paaiškėjo vyrų vienetų varžybų čempionas. Praėjusių metų finalo pakartojime titulą apgynęs ispanas Carlosas Alcarazas (ATP-3) per beveik pustrečios valandos 6:2, 6:2, 7:6 (7:4) nugalėjo Serbijos legendą Novaką Djokovičių (ATP-2). Serbas trečiojo seto dešimtajame geime stebuklingai išsigelbėjo, kai paduodant varžovui atlaikė tris „match pointus“ iš eilės. Visgi, pratęsime veteranui teko pripažinti ispano pranašumą.

Finalą stebėti atvyko Velso princesė Catherine. Jai tai vienas iš retų pasirodymų viešumoje po vėžio diagnozės.

Jau pirmasis mačo geimas truko daugiau nei 10 minučių. N.Djokovičius jame atlaikė keturis „break pointus“, bet penktu bandymu C.Alcarazas sugebėjo laimėti varžovo padavimų seriją. N.Djokovičius prastai žaidė išbėgdamas prie tinklo, o penktajame geime pralaimėjo dar vieną savo padavimų seriją, padarydamas dvigubą klaidą. Šeštajame geime C.Alcarazas atlaikė spaudimą, neutralizuodamas „break pointą“, o vėliau ramiai užbaigė setą (6:2).

Antrojo seto pradžioje N.Djokovičius vėl prastai sužaidė prie tinklo, pralaimėjo savo padavimų seriją ir paleido C.Alcarazą į priekį. Septintajame geime vėl kartojosi panaši istorija. N.Djokovičius toliau klydo atlikdamas smūgius prie tinklo, suteikė varžovui „break pointą“ ir tada padarė dvigubą klaidą. Aštuntojo geimo pradžioje jau C.Alcarazas padarė dvigubą klaidą, bet tai jo neišmušė iš vėžių. Ispanas čia pat persvėrė geimo rezultatą ir laimėjo setą (6:2).

C.Alcarazas anksti įgyti persvarą bandė ir trečiajame sete. Ispanas trečiajame geime susikūrė 4 „break pointus“, bet šį kartą N.Djokovičius atsilaikė.

Sirgaliai ėmė vis garsiau palaikyti N.Djokovičių, norėdami didesnės intrigos finale. Šeštajame geime serbas susikūrė „break pointą“, bet C.Alcarazas jį panaikino galingu padavimu.

Devintajame geime C.Alcarazas atitrūko 40:0, antru bandymu realizavo „break pointą“ ir atsidūrė per žingsnį nuo pergalės (5:4). Dešimtajame geime ispanas savo padavimų metu pirmavo 40:0. Atrodė, kad jam beliko sutvarkyti formalumus, bet tada C.Alcarazą visiškai sukaustė įtampa. Ispanas nebepajėgė paduoti kamuoliuko pirmu bandymu, pridarė klaidų ir pralaimėjo net 5 taškus iš eilės (5:5).

3 „match pointus“ iššvaistęs C.Alcarazas vėliau kiek nusiramino ir bent jau perkėlė seto baigtį į pratęsimą. Jame C.Alcarazas pirmasis laimėjo tašką paduodant varžovui (3:1), tačiau čia pat prarado persvarą (3:3). Vėliau N.Djokovičius padarė neišprovokuotą klaidą ir vėl paleido varžovą į priekį (5:3). Sėkmingai prie tinklo sužaidęs serbas sumažino deficitą (5:4), o C.Alcarazas gavo progą dviem savo padavimais užbaigti turnyrą. Tą ispanas ir padarė.

C.Alcarazas po pirmųjų savo padavimų laimėjo net 84 proc. įžaistų kamuoliukų (N.Djokovičius – 66 proc.). Serbas prie tinklo laimėjo tik 51 proc. galimų taškų, o ispanas – 73 proc. C.Alcarazas taip pat turėjo didelį pranašumą pagal atliktus neatremtus smūgius (42 prieš 26).

Mačo statistika:

Mačo statistika: C.Alcarazas - N.Djokovičius | Organizatorių nuotr.

Mačo statistika: C.Alcarazas - N.Djokovičius | Organizatorių nuotr.

Anksčiau šie tenisininkai vienas prieš kitą žaidė 6 kartus ir pasidalino po 3 pergales. Ant žolės jie anksčiau žaidė tik kartą – epiniame 2023 m. Vimbldono finale C.Alcarazas nugalėjo N.Djokovičių po daugiau nei puspenktos valandos maratono rezultatu 1:6, 7:6 (8:6), 6:1, 3:6, 6:4.

Jei pernai prieš finalą lažybininkai favoritu vadino N.Djokovičių. Tai šiemet situacija apsivertė aukštyn kojomis – prognozuota C.Alcarazo pergalė.

37-erių N.Djokovičius šį sezoną pradėjo prasčiau nei įprastai ir Vimbldono finalas jam – pirmas šiais metais. Birželio pradžioje serbas dėl traumos nebaigė „Roland Garros“ turnyras – serbui plyšo medialinis meniskas. Po operacijos skelbta, kad reabilitacija truks apie 3 savaites. Tuo metu skelbta, kad serbas veikiausiai praleis Vimbldoną ir ruošis Paryžiaus olimpiadai, bet N.Djokovičius suspėjo atsistoti ant kojų iki Vimbldono pradžios ir netgi spėjo įgyti gerą sportinę formą. Serbas pažymėjo, kad toks greitas atsistatymas po traumos yra vienas įspūdingiausių jo karjeros momentų.

Nuo pat 2003 m. kiekviename Vimbldono vyrų vienetų finale būdavo bent vienas „didžiojo ketverto“ narys (N.Djokovičius, Rogeris Federeris, Rafaelis Nadalis arba Andy Murray‘us). R.Federeris karjerą jau baigė, R.Nadalis ir A.Murray‘us Vimbldono vienetuose šiemet nežaidė, bet vienas likęs N.Djokovičius sugebėjo pratęsti šią seriją.

Serbas 37-ą kartą karjeroje pateko į „Didžiojo kirčio“ turnyro finalą, o Vimbldono finale žaidė 10-ą sykį. N.Djokovičius liko su 24 „Didžiojo kirčio“ ir 7 Vimbldono titulais. Pagal Vimbldono titulų skaičių serbui nepavyko pavyti R.Federerio (8).

21-erių C.Alcarazas laimėjo jau 4-ą „Didžiojo kirčio“ titulą. Įdomu tai, kad ispanas iki šiol laimėjo visus 4 žaistus tokio rango turnyrų finalus. Anksčiau tokiu rodikliu pasižymėjo tik R.Federeris.

C.Alcarazas (21 metai ir 70 dienų) tapo jauniausiu visų laikų žaidėju, viename sezone laimėjusiu „Roland Garros“ ir Vimbldono turnyrus. Ispanas taip pat tapo jauniausiu žaidėju nuo ATP reitingo atsiradimo 1973 m., kuris laimėjo visus pirmus 6 sezono mačus prieš varžovus iš reitingo penketuko.

C.Alcarazas pelnė 2000 ATP vienetų reitingo taškų ir 2,7 mln. svarų sterlingų (3,14 mln. eurų). N.Djokovičiui 1300 ATP vienetų reitingo taškų bei 1,4 mln. svarų sterlingų (1,63 mln. eurų). Sportininkų reitingo pozicijos, nepaisant finalo baigties, nepasikeis. N.Djokovičius reitinge vis tiek liks 2-as, C.Alcarazas – 3-ias.

Bendras Vimbldono turnyro prizų fondas šiemet buvo rekordinis – net 50 mln. svarų sterlingų (59,1 mln. eurų).

info@sportas.lt

Naujienų portalo sportas.lt informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško sutikimo draudžiama.

DISKUSIJA
Naujausi
Geriausiai įvertinti
Komentuoti gali tik registruoti portalo vartotojai. Norėdami komentuoti prisijunkite.
Prisijungti
Skelbti
Rodyti daugiau komentarų