Pasibaigęs. 07-02 04:00
Copa America
JAV
0
Urugvajus
1
Pasibaigęs. 07-02 04:00
Copa America
Bolivija
1
Panama
3
Pasibaigęs. 07-02 19:00
EURO 2024
Rumunija
0
Nyderlandai
3
Pasibaigęs. 07-02 22:00
EURO 2024
Austrija
1
Turkija
2
Pasibaigęs. 07-03 04:00
Copa America
Kosta Rika
2
Paragvajus
1
Pasibaigęs. 07-03 04:00
Copa America
Brazilija
1
Kolumbija
1
Pasibaigė po baudinių. Vakar 04:00
Copa America
Argentina
2(1)
Ekvadoras
1(1)
Pasibaigė po pratęsimo. Vakar 19:00
EURO 2024
Ispanija
2(1)
Vokietija
1(1)
Pasibaigė po baudinių. Vakar 22:00
EURO 2024
Portugalija
0(0)
Prancūzija
1(0)
Pasibaigė po baudinių. Šiandien 04:00
Copa America
Venesuela
1(1)
Kanada
2(1)
Šiandien, 19:00
EURO 2024
Anglija
-
Šveicarija
-
Šiandien, 22:00
EURO 2024
Nyderlandai
-
Turkija
-
Rytoj, 01:00
Copa America
Kolumbija
-
Panama
-
Rytoj, 04:00
Copa America
Urugvajus
-
Brazilija
-

EURO 2024 A grupės apžvalga ir superkompiuterio prognozė: aiški favoritė ir didžiulė konkurencija dėl antrosios vietos

2024.06.08 08:00
EURO 2024 A grupė | Organizatorių nuotr.

EURO 2024 A grupė | Organizatorių nuotr.

 2024 m. Europos futbolo čempionatas jau ne už kalnų, o prieš prasidedant futbolo šventei kviečiame susipažinti su grupėmis ir visomis 24 čempionate dalyvausiančiomis komandomis.

A grupė: Vokietija, Škotija, Vengrija, Šveicarija

A grupės tvarkaraštis:

Birželio 14, 22.00 val.: Vokietija – Škotija

Birželio 15, 16.00 val.: Vengrija – Šveicarija

Birželio 19, 19.00 val.: Vokietija – Vengrija

Birželio 19, 22.00 val.: Škotija – Šveicarija

Birželio 23, 22.00 val.: Šveicarija – Vokietija

Birželio 23, 22.00 val.: Škotija – Vengrija

Vokietija

Vyriausiasis treneris: Julianas Nagelsmannas

Svarbiausias žaidėjas: Toni Kroosas

Žaidėjas, kurį verta stebėti: Florianas Wirtzas

FIFA reitingas: 16

Geriausias pasirodymas Europos čempionate: Laimėtojai (1972, 1980, 1996 m.)

Pasirodymas EURO 2020: Aštuntfinalis

Vokietijos rinktinė | Scanpix nuotr.

Vokietijos rinktinė | Scanpix nuotr.

Vokietija į šį turnyrą atvyksta užimdama tik 16-ą vietą pasaulyje, o tai yra didžiulis futbolo milžinės nuosmukis, kadangi nuo 2023 m. pradžios jie iškovojo vos 4 pergales per 11 rungtynių.

J.Nagelsmannas rugsėjį pasirašė trumpalaikę sutartį, pagal kurią pakeitė Hansi Flicką, o vėliau sutartį pratęsė. Po nesėkmingos pradžios, J.Nagelsmannas su vokiečiais nugalėjo Prancūzija ir Nyderlandus ir tai prieš Europos čempionatą padidino pasitikėjimą savimi.

Komandoje bus toks žaidėjas kaip T.Kroosas, kuris buvo įkalbėtas sugrįžti į rinktinę, o dabar tai bus jo galutinis atsisveikinimas su futbolu, kadangi po turnyro jis ketina kabinti sportbačius ant vinies.

34-erių metų futbolininkas turėjo išskirtinį sezoną Madrido „Real“ komandoje, o dabar organizuos puolimą su Joshua Kimmichu, Jamalu Musiala ir Florianu Wirtzu. Pastarasis žaidėjas buvo pripažintas geriausiu „Bundesliga“ sezono žaidėju ir šią vasarą gali sužibėti ir Europos čempionate.

Vokiečiai trijose iš pastarųjų keturių Europos čempionatų pasiekė pusfinalį, tačiau nė viename iš pastarųjų trijų didžiųjų turnyrų (2018 Pasaulio taurės, EURO 2020 ir 2022 Pasaulio taurės) neperžengė aštuntfinalio barjero.

Stiprybės: Jamalas Musiala ir Florianas Wirtzas kartu. Vos prieš keletą mėnesių tai buvo laikoma problema, kadangi Vokietija turėjo du pasaulinio lygio jaunus žaidėjus, tačiau jie žaidžia toje pačioje pozicijoje. Tokią problemą praeityje turėjo Anglijos rinktinė su Stevenu Gerrardu ir Franku Lampardu, tačiau skirtingai nei įvairūs Anglijos treneriai, J.Nagelsmannas tai padarė veikiančiu duetu.

Per kovo mėnesį vykusias draugiškas rungtynes ši pora puikiai derėjo kartu, o jų aikštės matymas, kamuolio perdavimai ir bendra grėsmė, kurią lemia protingas Havertzo žaidimas, pavers juos vienu pavojingiausių tandemų turnyre. Jeigu Vokietija nueis toli šiame turnyre, būtent šis duetas greičiausiai bus to priežastis.

Silpnybės: Kur dingo visi Vokietijos gynėjai? Kai šalyje mažėjo specialistų skaičius, Vokietija iš naujo siekė atrasti trenerius, o kartu buvo sukurtas ne vienas techniškas ir universalus žaidėjas, tačiau kai kurių teigimu, tai įvyko tradicinių žaidimo komponentų, tokių kaip vidurio gynėjai ar 9-ojo numerio žaidėjai, sąskaita. Vokietija žino, kaip sukurti Mario Gotze tipo žaidėjus, tačiau ar jie dar gali sukomplektuoti Jurgeną Kohlerį ar Miroslavą Klose?

Tai tik teorija, tačiau pažvelgus į komandą atrodo, kad ne.

Vokietija turi pakankamai meistriškumo ir gyvybingumo, kad išliktų aikštės viršuje, tačiau gynybos dalis jau daugelį metų yra problema, o tai verčia sirgalius nerimauti.

Jonathanas Tahas yra geriausias jų gynėjas. Jis buvo nuostabus Leverkuzeno „Bayer“, o jam padeda Antonio Rudigeris, kuris šiame sezone pradėjo daugelį Madrido „Real“ rungtynių. Visgi J.Nagelsmannas turės spręsti šią problemą ir bandyti ją maskuoti.

Škotija

Vyriausiasis treneris: Steve‘as Clarkas

Svarbiausias žaidėjas: Johnas McGinnas

Žaidėjas, kurį verta stebėti: Lawrence‘as Shanklandas

FIFA reitingas: 39

Geriausias pasirodymas Europos čempionate: Grupių etapas (1992, 1996, 2000 m.)

Pasirodymas EURO 2020: Grupių etapas

Škotijos rinktinė | Scanpix nuotr.

Škotijos rinktinė | Scanpix nuotr.

Škotija pirmą kartą per beveik tris dešimtmečius du kartus iš eilės pateko į pagrindinį Europos čempionato turnyrą.

Šį kartą atrankoje į EURO 2024 Škotija iškovojo įspūdingas pergales prieš Ispaniją ir Norvegiją. Škotams patekti į čempionatą padėjo puikūs Scotto McTominay įvarčiai – „Manchester United“ puolėjas pasižymėjo septynis kartus ir tik keturiems žaidėjams per EURO 2024 atranką pavyko pelnyti daugiau įvarčių.

Panašu, kad aikštės vidurys bus stiprioji Škotijos vieta, kadangi S.McTominay, Johnas McGinnas, Ryanas Christie ir Billy Gilmouras yra itin energingi žaidėjai. Didelį smūgį škotams sudavė tai, jog dėl traumos nedalyvaus Lewisas Fergusonas, kuris 2023/24 m. „Serie A“ sezone buvo pripažintas geriausiu saugu.

Škotijos rinktinės kapitonu bus Andy Robertsonas, kuris yra geraiusias ir daugiausiai apdovanojimų pelnęs šalies žaidėjas, tuo tarpu Lawrence‘as Shanklandas per pastaruosius du sezonus „Hearts“ gretose įmušė 59 įvarčius ir taip pat tikėsis labai svarbaus vaidmens puolime.

Stiprybės: Nuosekli žaidėjų atranka padėjo komandai geriau suprasti trenerio sistemą ir tai suteikia S.Clarke‘ui tvirtą pagrindą, kuriuo jis gali remtis. Po poros eksperimentų, Robertsonas ir Tierney organiškai surado būdą, kaip suderinti savo veiksmus kairiajame krašte, tačiau treneriai turi užtikrinti, kad šis duetas bus maksimaliai išnaudojamas.

Saugas Billy Gilmouras tapo tokiu žaidėju, kokiu daugelis ir tikėjosi, kad jis taps, kai būdamas 15 metų persikėlė į „Chelsea“, tačiau prieš jį esantys puolėjai Johnas McGinnas ir Scottas McTominay yra pagrindiniai Škotijos ginklai.

Jų erdvės pojūtis ir gebėjimas įsiveržti į baudos aikštelę yra pagrindinis Škotijos kelias į įvarčius.

Silpnybės: Puolėjai. Pastaruoju metu S.Clarke‘as pirmenybę teikė Lyndonui Dykesui arba Che Adamsui, o ne jų porai, tačiau L.Dykesas treniruotėje patyrė traumą ir praleis turnyrą. Ryanas Christie gali žaisti antruoju puolėju, tačiau klausimas, kas bus lyderis, išlieka sudėtingas.

Geriausias Škotijos lygos žaidėjas Lawrence‘as Shanklandas už „Hearts“ pelnė 30 įvarčių ir yra puikios sportinės formos, tačiau jam trūksta atletiškumo.

Gali būti, kad kiekvienoms rungtynėms bus pasirenkamas vis kitas puolėjas, tačiau aukščiausio lygio puolėjų trūkumas yra didžiausia Škotijos bėda.

Vengrija

Vyriausiasis treneris: Marco Rossi

Svarbiausias žaidėjas: Dominikas Szoboszlai

Žaidėjas, kurį verta stebėti: Rolandas Sallai

FIFA reitingas: 26

Geriausias pasirodymas Europos čempionate: Trečioji vieta (1964 m.)

Pasirodymas EURO 2020: Grupių etapas

Marco Rossi | Scanpix nuotr.

Marco Rossi | Scanpix nuotr.

Vengrija Pasaulio taurės turnyruose nedalyvauja nuo 1986 m., tačiau šią vasarą jau trečią kartą iš eilės dalyvaus Europos čempionate.

Po sėkmingos atrankos, kurioje jie nepralaimėjo nei vienerių rungtynių bei su Serbija užėmė pirmą vietą grupėje, vengrai tikisi pasiekti geresnių rezultatų nei grupių etapas.

Komandos kapitonu ir pagrindiniu žaidėju Vengrijoje yra „Liverpool“ futbolininkas Dominikas Szoboszlai. Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į „Sunderland“ žaidėją Callumą Stylesą.

Vengrija į EURO 2024 žengia gana geros sportinės formos – nors birželio 4-ą jie 1:2 pralaimėjo Airijai, tačiau prieš tai per 14 rungtynių nepatyrė pralaimėjimo, o paskutinį kartą nesėkmę buvo patyrę 2022 m. rugsėjį, kai nusileido Italijai.

Stiprybės: Vengrija turi tvirtus pagrindus turinčią komandą, leidžiančią Szoboszlai kurti puolime ir mušti įvarčius.

Kita stiprybė – Rossi gali pasigirti dviem aukštos kokybės vartininkais – Denesu Dibuszu ir Peteriu Gulacsi. P.Gulacsi buvo pirmasis pasirinkimas ir žaidė EURO 2020, tačiau 2022 m. jam plyšo sausgyslės raumuo ir pagrindinio vartininko pirštines gavo D.Dibuszas.

Daugelis mano, kad D.Dibuszas turėtų išlaikyti startinę poziciją, tačiau po traumos atsigavęs P.Gulacsi užfiksavo antrą geriausią įvarčių statistiką Vokietijos „Bundesliga“ čempionate.

Silpnybės: Susirūpinimą kelia Vengrijos saugų linija. Nors šalyje yra talentingų žaidėjų, tačiau jie dar nepasirengę žaisti tarptautinį futbolą, o vienas iš geriausių šios pozicijos žaidėjų šalyje Nagy nėra geriausios sportinės formos ir šį sezoną buvo paskolintas „Serie B“ komandai „Pisa“.

Šveicarija

Vyriausiasis treneris: Muratas Yakinas

Svarbiausias žaidėjas: Granitas Xhaka

Žaidėjas, kurį verta stebėti: Noah Okaforas

FIFA reitingas: 19

Geriausias pasirodymas Europos čempionate: Ketvirtfinalis (2020 m.)

Pasirodymas EURO 2020: Ketvirtfinalis

Šveicarijos rinktinė | Scanpix nuotr.

Šveicarijos rinktinė | Scanpix nuotr.

Šveicarija praėjusiame Europos čempionate pateko tarp aštuonių geriausių turnyro komandų, todėl ir dabar gali tikėtis stipraus pasirodymo. Praėjusiame čempionate jie eliminavo tuometinius pasaulio čempionus prancūzus ir tik po baudinių serijos nusileido Ispanijai bei pasiekė geriausią rezultatą šalies istorijoje.

Treneris M.Yakinas gali remtis tokiais gynėjais kaip Manuelis Akanji, Fabianas Scharas ir Nico Elvedi. Už jų pridėkime puikų vartininką Yanną Sommerį, kuris Milano „Inter“ gretose šį sezoną 19 kartų nepraleido nei vieno įvarčio ir padėjo savo komandai iškovoti „Serie A“ titulą.

G.Xhaka bus komandos kapitonas ir komandos variklis. 30-metis futbolininkas buvo neatsiejama Leverkuzeno „Bayer“ komandos dalis „Bundesliga“ pirmenybėse žengiant be pralaimėjimų, o per jį bus žaidžiamas geriausias Šveicarijos futbolas.

Stiprybės: Tokie patyrę žaidėjai kaip G.Xhaka ir Yannas Sommeris į rinktinę atvyksta su „Bundesliga“ ir „Serie A“ medaliais kišenėje, Manuelis Akanji jau porą sezonų yra vienas pagrindinių „Manchester City“ komandos narių, o Fabianas Scharas yra tvirtas „Newcastle“ komandos žaidėjas.

Vienintelis abejotinas klausimas šioje komandoje yra Xherdanas Shaqiri: būdamas 32-ejų metų jis dar nėra senas, tačiau Šveicarijoje daug diskutuojama, ar jis yra tokia kūrybinė jėga kaip seniau ir ar apskritai pateisina savo vietą komandoje.

Prieš turnyrą paklausus trenerio apie X.Shaqiri vaidmenį, Yakinas sakė, kad „bet kuris žaidėjas, galintis nuspręsti rungtynes, vis dar gali tam tikru būdu padėti komandai“.

Silpnybės: Jeigu veteranų komandoje pakanka, tai jaunų talentų yra palyginti nedaug. Noah Okaforas „Milan“ komandoje daugiausiai buvo atsarginis žaidėjas, Zeki Amdouni šį sezoną sukosi „Burnley“ nusivylimų sūkuryje.

Vienam turnyrui tai gal nėra pasaulio pabaiga, tačiau ši Šveicarijos žaidėjų karta jaučia, kad artėja jų „paskutinis šokis“.

Su tuo susijęs ir rūpestis dėl įvarčių: kas žino, kaip Breelui Embolo seksis po metų pertraukos, o Zeki Amdouni ir N.Okaforas šį sezoną mušė tik po 11 įvarčių, tuo tarpu ilgametis rinktinės puolėjas 32-ejų metų Haris Seferovičius rungtyniavo Jungtinėse Arabų Emyratuose ir kurį laiką nebuvo tarptautinėje arenoje. Įvarčiai Šveicarijos rinktinei gali būti problema.

Grupės prognozė:

Vokietija per paskutinius keturis savo pasirodymus Europos čempionatuose peržengė grupių etapą, todėl rungtyniaudami namuose jie tikrai tikėsis užimti pirmą vietą A grupėje.

Prognozuoti, kas bus antras – sudėtinga užduotis, tačiau tikėtina, kad į aštuntfinalį, kartu su Vokietija, pateks Vengrija.

Nors prognozuojama, kad Šveicarija užims trečią vietą, bet ji vis tiek gali patekti į atkrintamąsias, kaip viena iš keturių geriausių trečiąsias vietas užėmusių komandų.

Tuo tarpu A grupės autsaiderei Škotijai šiame čempionate teks pasitenkinti tik grupių etapu.

„Opta“ superkompiuterio prognozė

Superkompiuteris Vokietiją mato kaip aiškią A grupės favoritę (88,5 proc), o daugiau nei pusėje (52,1 proc.) superkompiuterio atliktų modeliavimų, jie laimėjo šią grupę.

Visgi A grupėje netrūksta įtampos ir tai rodo kitų trijų komandų tikimybė patekti į kitą etapą.

Pasak superkompiuterio, Šveicarija (61 proc.) yra antroji favoritė patekti į aštuntfinalį, tačiau nuo jų nedaug atsilieka Vengrija (59,3 proc.).

Vengrai prieš antradienį draugiškos rungtynėse patirtą pralaimėjimą Airijai buvo nepralaimėję net 14 rungtynių iš eilės, įskaitant visas 8 EURO 2024 atrankos rungtynes. Vengrija nesugebėjo laimėti nei vienų rungtynių EURO 2020 čempionate, tačiau tada komandoje nebuvo „Liverpool“ žaidėjo Dominiko Szoboszlai, o dabar jie gali tapti „tamsiuoju arkliuku“.

Ketvirtoji ekipa – Škotija – turi 58,9 proc. tikimybę patekti į atkrintamąsias ir tai būtų pirmas toks kartas škotams, kurie Europos čempionatuose dalyvaus jau ketvirtą kartą. 

info@sportas.lt

Naujienų portalo sportas.lt informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško sutikimo draudžiama.

DISKUSIJA
Naujausi
Geriausiai įvertinti
Komentuoti gali tik registruoti portalo vartotojai. Norėdami komentuoti prisijunkite.
Prisijungti
Skelbti
Rodyti daugiau komentarų